ბრიტანელმა ექიმმა სარა ჯარვისმა განმარტა, თუ როგორ უნდა განვასხვაოთ კორონავირუსი ОРВИ– ისგან (მწვავე რესპირატორული ვირუსული ინფექცია). სპეციალისტი თანახმაა, რომ გაციების და COVID-19 სიმპტომების ერთმანეთში არევა მარტივია.

 

კორონავირუსი და ОРВИ ორივე ძალიან გადამდებია, ზედა სასუნთქი გზებიდან იწყება და მათი გადაცემა შესაძლებელია ჰაერის საშუალებით ან ზემოქმედების ქვეშ მყოფი ზედაპირებიდან. მათ აქვთ მსგავსი ფიზიკური სიმპტომები:

ტემპერატურის მომატება,

სხეულის ტკივილი,

თავის ტკივილი,

ხველა

ჯარვისმა დაასახელა სამი ნიშანი, რომლითაც შეიძლება “ითქვას”, რომ ადამიანი გაციებულია და  მას არ აქვს COVID-19-ი.

 

”ცხვირი, ცხვირის შეშუპება ან ყელის ტკივილი COVID-19– ით იშვიათად გვხვდება – ეს, პირველ რიგში, ОРВИ– ის სიმპტომებია”, – განმარტა მან.

 

ექიმმა განმარტა, რომ ამ სამი ნიშნის არსებობა მაღალი სიცხის არარსებობის, უწყვეტი ხველის ხანგრძლივი პერიოდის განმავლობაში, სუნის დაკარგვა ზუსტად მიუთითებს გაციებაზე და არა კორონავირუსზე.

 

”COVID-19 დაავადებული ადამიანების უმეტესობას უვითარდება ერთ-ერთი ასეთი სიმპტომი – ცხელება, ხველა, ანოსმია (სუნის დაკარგვა – რედ.)”, – თქვა ექიმმა.

 

ამავე დროს, ჯარვისმა აღნიშნა, რომ კორონავირუსის სიმპტომების განვითარების საშუალო დრო არის 5 დღე ვირუსთან კონტაქტის შემდეგ. ზოგიერთ შემთხვევაში ეს ხდება 2 დღეში, მაგრამ შეიძლება 12 დღემდეც გაგრძელდეს. COVID-19 დაავადებული ბევრი განიცდის უკიდურეს დაღლილობას და სუნთქვის პრობლემებს, რაც ”გაცილებით ნაკლებად გვხვდება გაციების-ОРВИ-ს დროს”.

 

”ОРВИ– ის შემთხვევაში, ინფექციის ნიშნები შეიძლება ინფექციიდან 2-3 დღის შემდეგ გამოჩნდეს, ისინი მხოლოდ რამდენიმე დღე გრძელდება და, როგორც წესი, ნაკლებად არის გამოხატული, ვიდრე კორონავირუსის დროს. ზოგადად, ცხვირის შეშუპება, ცემინება და  უფრო დამახასიათებელია გაციების დროს, მაგრამ თუ ისინი რამდენიმე დღეში არ დაიწყებენ შემცირებას ან მდგომარეობა გაუარესდება, აუცილებლად უნდა მიმართოთ ექიმს და გააკეთოთ COVID ტესტი ”, – ურჩია სპეციალისტმა.

 

იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად ექიმმა  ასევე გააკეთა განცხადება და საზოგადოებას ურჩია მიირთვან მეტი ხილი და ბოსტნეული, რომლებიც სხეულს C ვიტამინსა და ანტიოქსიდანტებს აწვდიან და D ვიტამინისა და თუთიის დანამატების გამოყენება.

 

 

 

 

თამო თავხელიძე